Realizacja innowacji „WŁAŚCIWE ODŻYWIANIE – RECEPTĄ NA ZDROWIE” w II półroczu.

Uczniowie w ramach zajęć przystąpili do programu „Akademia Uwielbiam” . Mogli dzięki niemu uzyskać przydatną wiedzę z zakresu zdrowego stylu życia i zasad racjonalnego odżywiania. „Akademia Uwielbiam” pozwoliła także na poznanie właściwych zachowań związanych z niemarnowaniem żywności i doceniania wartości wspólnych posiłków i ich przygotowywania. Uczniowie mogli wspólnie przygotowywać posiłki i wziąć udział w konkursie. Jako pracę konkursową uczniowie przygotowali makaronową sałatkę z warzywami i mięsem, której nadali nazwę „Samo zdrowie”  W trakcie nauki zdalnej uczniowie zapoznali się z zasadami savoir-vivre podczas posiłków oraz regułami nakrywania stołu. Dowiedzieli się jakie substancje dodawane są do żywności i poznali ich szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka. Korzystając z doświadczenia dietetyków poznali zasady wybierania i kupowania zdrowej żywności. Mogli obejrzeć wiele ciekawych filmów dotyczących właściwego doboru produktów żywnościowych i zasad przygotowywania zdrowych posiłków.

Joanna Burda

Może Ci się również spodoba